Cleopatra Stratan (born 2003), daughter of Romanian singer, Pavel Stratan, is one of the youngest people ever to score commercial success as a singer, with her 2006 album "La vârsta de trei ani" ("At the age of 3").
Pavel Stratan, father of Cleopatra, was in a studio recording a song and as 3 years old Cleopatra was hanging around the studio. One time she grabbed a microphone and started singing the song along Pavel. Everybody was so stunned that they ended up recording the song with Cleopatra as main vocals rather than Pavel. The song was "Mama" ("Mother"). After that Cleopatra recorded several other songs, basically a full album, and had some concerts as well. She is amazing on the stage as well as in studio. Some suggest that as she is younger than Shirley Temple, she should go in the Guinness Book of World Records as the youngest talent ever (3 years old) to perform on stage, have her own album and already record several videos. In Romania, Moldova, and also around the world (her songs have already been translated to English and Spanish) there seems to be growing a tremendous fan base.
"La vârsta de trei ani" ("At the age of 3") was a double platinum disk in the summer of 2006. As of 2006, Cleopatra's biggest hit is the song "Ghiţă".

Ghitzä is short nickname for George.
The song translation:

"My little coat hangs on a hook
Outside the sun seems to be doomed
Nothing has been good since
I've been thinking about Ghita.
But Ghita is not in the village
I inquired about it.
It appears to me that he is gone,
Over the border...

It's hard, very hard for me,
I want, but I don't know what I want.
I know that you like me,
Tell me, Ghita, why are you silent?
Either come or go,
Either say yes or no,
Please don't get on my nerves,
Ghita, what's going on with you?

REF:
Ghita, I'll wait for you this evening at the door gate
Beside the door gate of the school.
Come, but don't come as usual, empty-handed.
Who is waiting for you just like I do?
The whole evening is only for you.
Ghita, show me a girl who loves you this much!"

joi, 7 decembrie 2006

Cleopatra Stratan, prea tanara pentru scena (Monden)


Cleopatra Stratan, prea tanara pentru scena Incercand sa-si protejeze fiica, Pavel Stratan a refuzat oferte de zeci de mii de euro.



La mai putin de jumatate de an de la lansarea albumului de debut, Cleopatra Stratan confirma ca este un adevarat fenomen pe piata muzicala din Romania.

A vandut peste 130.000 de unitati din discul "La varsta de trei ani" (pentru care va primi triplu disc de diamant), va sustine un concert cu casa inchisa la Sala Palatului, pe 10 decembrie, a facut valuri in presa internationala, iar albumul ei va fi lansat in curand in strainatate.

Despre copilul Cleopatra Stratan, dar si despre succesul vedetei de numai 4 ani vorbeste, in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", tatal, profesorul, managerul si cel mai bun prieten al ei: Pavel Stratan.

EVZ: Cleopatra e un adevarat fenomen in Romania. Te asteptai la un asemenea succes?

Pavel Stratan: Eu am simtit succesul Cleopatrei inca de cand si-a facut debutul la unul dintre concertele mele, la lansarea celui de-al treilea volum al "Amintirilor din copilarie".

A cantat o singura piesa, dar a adunat mai multe aplauze decat am avut eu in tot spectacolul. Stiam ca va avea succes, insa m-a luat oarecum prin surprindere, pentru ca totul s-a intamplat foarte repede.

Piesa "Ghita" este de 13 saptamani in Romanian Top 100, dintre care patru a stat pe locul 1. Albumul s-a vandut foarte bine si, ganditi-va, daca oficial s-au vandut peste 130.000 de exemplare, cate au fost piratate.

Pentru concertul de la Sala Palatului, de pe 10 decembrie, s-au epuizat toate biletele. La fel s-a intamplat si la Chisinau, la concertul de lansare a albumului, unde biletele au fost mult mai scumpe ca aici, au costat cam 40-50 de euro, dar s-au epuizat in trei zile.

Cum iti explici acest succes?

Piesele de pe albumul Cleopatrei urmau sa faca parte, initial, de pe albumul "Amintiri din copilarie - volumul 4", insa cand am vazut cat de bine a prins la public, m-am razgandit si i-am facut ei un album.

Aceste piese nu sunt nici pe departe pentru un copil, fiindca au o tema matura, insa poate tocmai acest lucru da tot farmecul. Apoi, Cleopatra a venit pe un teren deja "batatorit".

Stilul meu a prins foarte bine in Romania, iar ea continua ceea ce am inceput eu, merge pe acelasi drum. Daca n-ar fi abordat stilul meu, nu cred ca ar fi avut un asemenea succes.

Au fost multe lucruri care au contribuit: faptul ca si-a facut debutul la doar 3 ani, faptul ca, desi e atat de mica are logica, are dictie, poate sa tina singura un spectacol, sa converseze cu sala.

Sunt multe voci care spun ca fiica ta este prea matura pentru varsta ei, ca ii rapesti copilaria.

Dar fata mea nu se joaca cu papusi? Nu-i plac si ei animalutele? Nu se da pe tobogan? Nu mananca la gradinita cu ceilalti copii? Nu doarme in acelasi patut la gradinita? Se culca dupa ora 21.00?

Nu cred ca fata mea a fost la mai putine gradini zoologice sau la mai putine locuri de joaca fata de alti copii. Este un copil ca toti ceilalti si se comporta ca atare: vorbeste ca ei, se joaca cu ei, are tot atata libertate. Numai ca ea a facut ceva in plus.

Ea este foarte ascultatoare, foarte atenta. Atunci cand vorbesti cu ea, nu doar te aude ci te si asculta. Ea singura face diferenta intre joaca si lucrurile serioase.

Daca ea a realizat performanta de a sustine un concert de doua ore, asta nu inseamna ca eu exagerez cu ceva, ba dimpotriva, ma straduiesc ca ea sa paseasca in ritm cu copilaria ei.

Daca la o emisiune TV i s-au dat un tort si o papusa, eu nu i-am luat trei torturi a doua zi. La sfarsitul concertului de la Teatrul Nottara, a scris un mesaj fanilor.

De atunci, n-am mai lasat-o sa scrie pentru ca nu veau s-o duc direct la facultate, in loc s-o dau la scoala in clasa intai. Se bucura de orice bomboana, de orice jucarie, pentru ca un copil asa-si traieste copilaria.

Si-atunci, de la ce crezi ca pleaca toate acuzele astea indreptate impotriva ta?

In primul rand de la invidie. Oricine are copii stie ca nu-i poti forta sa faca ceva ce nu vor. Bine, ii poti obliga sa manance sau sa stea intr-un loc, dar nu-i poti forta sa cante, sa picteze, sa danseze, daca nu sunt inzestrati cu asa ceva de la Dumnezeu, si-atunci intervine invidia. Iar o invidie si mai mare a aparut in momentul in care lumea a auzit ca fiica mea are un onorariu si ca este foarte solicitata.

S-au scris articole despre onorarii fabuloase, despre faptul ca profiti de pe urma ei pentru a castiga o multime de bani.

Onorariul Cleopatrei nu este de 1.000 de euro pe piesa, ci de 10.000 de euro pentru o singura melodie. Iar suma asta mi s-a oferit, n-am cerut-o eu.

Asta inseamna onorariul, cand ti se ofera, nu cand ceri tu, pentru ca tu poti cere oricat, dar nu-ti da nimeni banii. Dar vreau ca lumea sa inteleaga: niciodata Cleopatra nu va canta unde i se ofera acesti bani.

Primesc zeci de telefoane pe zi, oamenii imi spun ca vor sa o vada in concert pentru ca o iubesc mult. Dar unii o iubesc atat de mult incat vor s-o cheme sa cante in cluburi de noapte...

Eu ma gandesc numai la binele si la copilaria copilului meu si nu voi accepta niciodata aceste oferte. De ce credeti ca n-am mers la Eurovision Junior?

Pentru ca, dupa ora 21.00 Cleopatra nu mai iese din casa. De asta nu poate nimeni sa ma judece, pentru ca eu sunt cel mai bun prieten al Cleopatrei, nu altcineva. Dar lumea ce-si inchipuie?

Ca numai un nebun ar refuza 10.000 de euro pentru o piesa. Probabil ca multi si-ar duce copiii sa cante pentru un astfel de onorariu. De la lansarea albumului, a mai cantat o singura data, o piesa, intr-un concert de-al meu la Brasov, apoi a avut spectacolul de la Chisinau, in septembrie.

Controversa

"Pregatim albumul in strainatate"

Tu ti-ai dorit acest record sau Cleopatra? Daca lumea te va acuza ca esti egoist?

Da... Cleopatra s-a trezit intr-o dimineata si mi-a zis: "Hai, taticule, sa cant 28 de piese si sa facem un record". Ce tot vorbim noi aici...

Daca ea n-ar fi putut sa cante 28 de piese, la acel concert a carui inregistrare a fost trimisa pentru omologare la Cartea Recordurilor, n-ar fi cantat. Am vazut ca poate si am facut-o. Copilul meu a fost capabil si a facut acest lucru.

Cleopatra constientizeaza succesul?

Dupa concertul de lansare, a primit un urs imens de plus, iar cu ceva vreme in urma, a primit dublu disc de platina. De cate ori intra in casa, nu s-a dus o data la discul de platina, dar intotdeauna a strans ursuletul in brate.

Totusi, constientizeaza ca lumea o iubeste, ii plac spectatorii, ii place sa comunice cu ei. De mii de ori mi-a amintit cum a aplaudat-o lumea si cum i-a scandat numele dupa concertul de la Chisinau.

Cum va fi concertul de pe 10 decembrie, de la Sala Palatului?

Va canta doar patru piese si va primi trofeul pentru triplu disc de diamant. Vor mai fi invitati: eu, trupa Millenium, Victor Socaciu, Doru Octavian Dumitru.

Faima Cleopatrei a trecut "dupa granita". S-a scris despre ea in prestigiosul "Corriere della Sera", in "El Periodico" si chiar intr-un ziar argentinian.

Am declarat mai de mult, inainte ca fiica mea sa se lanseze, ca pregatesc o surpriza al carei ecou va rasuna in toata lumea. Fanii din strainatate i-au tradus piesele in cateva limbi, iar casa de discuri Cat Music negociaza cu cele mai mari case de discuri din strainatate pentru lansarea albumului pe plan international.

Insa, daca fata mea va avea succes in Europa sau in Japonia sau in alte tari, sa nu creada cineva ca o sa-mi urc copilul in avion si o sa plec. Pentru nicio suma de bani n-o sa fac asta.

Sursa: Evenimentul Zilei